In 5 stappen naar onderscheidende positionering

In 5 stappen naar een onderscheidende positionering

Heb jij een onderscheidende positionering ontwikkeld voor je bedrijf? Of doen jullie gewoon waar je goed in bent en laat je je leiden door de orde van de dag?

Eerder schreven we al over het belang van een onderscheidende (online) positionering. Toch wordt dit door veel ondernemers nog vaak onderschat. Ze weten niet goed wat hen bijzonder maakt en noemen containerbegrippen zoals “ontzorgen”, “klantgericht” en “resultaatgericht”.

Het probleem? Als je je niet onderscheidt van de concurrentie, kun je alleen concurreren op prijs. En dat is een riskante strategie. Er kan er immers maar één de goedkoopste zijn. Daarom vertellen we je in deze blog hoe je in 5 stappen tot een onderscheidende positionering komt.

1. Waarom wil je (her)positioneren?

Positioneren is niet alleen iets van de marketingafdeling. Dit doe je met het hele bedrijf. Daarom is het verstandig om van tevoren duidelijk te krijgen wat de noodzaak is van de (her)positionering.

Het kan zijn dat de markt volledig veranderd is, bijvoorbeeld door een crisis zoals de coronacrisis. Als het gedrag en de behoeften van mensen zo drastisch veranderen, is het noodzakelijk om te kijken of jouw positionering hier nog wel op aansluit.

Wat doe jij met je online marketing tijdens de coronacrisis? In deze blog geven we je 5 tips.

Zorg dat alle stakeholders het eens worden over de richting van de herpositionering. De uitdaging en de beoogde oplossing moet voor iedereen helder zijn. Anders wordt het later lastig om de nieuwe positionering in alle lagen van je bedrijf te implementeren.

2. Doe marktonderzoek

Wil je een onderscheidende positionering? Dan is het essentieel om de markt in kaart te brengen door middel van marktonderzoek. Je kunt je immers nooit onderscheiden als je niet weet wat je concurrenten doen en hoe de markt zich ontwikkelt.

Breng je doelgroepen en hun klantreis in kaart en interview bestaande klanten over hun perceptie van jullie merk. Krijg inzicht in de concurrentie door middel van een concurrentieanalyse en onderzoek hoe de markt er nu en in de toekomst uitziet. Een SWOT-analyse is een nuttige tool om al deze informatie te bundelen en er de juiste inzichten voor je positionering uit te halen.

Is een SWOT-analyse niet achterhaald? Zeker niet! Lees hier hoe je een goede SWOT-analyse maakt.

3. Bepaal je onderscheidend vermogen

Alhoewel je goed naar de concurrentie moet kijken, is je eigen identiteit wel altijd het uitgangspunt van een positionering. Wat je roept over jezelf moet natuurlijk wel overeenkomen met de ervaring die je klanten hebben.

Stappenplan positionering

In deze stap moet je jezelf een aantal belangrijke vragen stellen, zoals:

  • Waarom bestaan we als bedrijf? Met welk doel is het ooit opgericht?
  • Welke ambitie heb je als bedrijf? En dan hebben we het niet over de ambitie om zoveel mogelijk verkopen te realiseren maar hoe wil jij je klanten helpen? Welke problemen wil je graag oplossen?
  • Wat vinden jullie belangrijk in de bedrijfsvoering?

Blijf hier niet hangen in containerbegrippen maar probeer te achterhalen wat jullie bedrijf echt bijzonder maakt. Aan de hand van de concurrentie kun je nu de belangrijkste factoren voor jullie onderscheidend vermogen bepalen. Want dingen die de concurrentie al claimt moeten niet de basis van jullie positionering worden.

4. Positionering kiezen

Nu je weet waar je onderscheidend vermogen ligt, kun je verschillende positioneringspitches uit gaan werken. In een paar zinnen vertel je waarom een klant voor jouw merk zou moeten kiezen. Presenteer de verschillende pitches binnen je organisatie en kies samen degene uit die het beste past.

Als je een keuze hebt gemaakt voor een positionering, kun je de pitch verder uitwerken tot een verhaal. Dit helpt je medewerkers om te bedenken welk gedrag past bij de nieuwe positionering. Zorg dat je je verhaal toepast op de verschillende onderdelen binnen je bedrijf.

5. Maak een document voor de toekomst

Nu je je positionering hebt gekozen, begint eigenlijk het echte werk pas. Je moet het gaan implementeren. Alle medewerkers moeten op de hoogte zijn van de gekozen positionering en hiernaar handelen.

Ook is het belangrijk om je positionering regelmatig te herzien, bijvoorbeeld eens per jaar. De markt is namelijk constant in beweging. Maak daarom een document met alle uitkomsten van je onderzoek en de gemaakte keuzes. Dit maakt het veel makkelijker om in de toekomst te kunnen bijsturen. Je hoeft geen dubbel werk te doen en je weet nog waarom je eerder bepaalde keuzes hebt gemaakt.

Positionering en je marketingstrategie

Een onderscheidende positionering is een essentieel onderdeel in een succesvolle marketingstrategie. Je kunt een strategie maken op basis van je positionering, of een positionering kiezen die past bij je strategie. Maar hoe dan ook: een onderscheidende positionering zorgt ervoor dat klanten je om andere redenen voor je merk kiezen dan alleen de prijs.

Foto’s door Rupert Britton via Unsplash