8 snelle SEO tips

8 snelle SEO tips

Een groot deel van de SEO aanpassingen zijn natuurlijk niet snel en simpel te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan het mobielvriendelijk maken van je website of aan linkbuilding. Toch zijn er een aantal handige tips waarmee je in korte tijd je website kunt optimaliseren. In deze blogs geven we je 8 snelle SEO tips. Combineer deze tips met je periodieke optimalisatie werkzaamheden, zoals het creëren van goede content, en je positie in Google zal ervan verbeteren.

1. Controleer je robots.txt-bestand

Een robots.txt-bestand is een bestand in de hoofdmap van je website. In het bestand wordt aangegeven welke delen van je site niet toegankelijk zijn voor de crawlers van zoekmachines. Het komt helaas regelmatig voor dat webmasters fouten maken met het robots.txt-bestand waardoor zoekmachines worden geblokkeerd van (delen) van de website. Met als gevolg dat je niet voorkomt in de zoekresultaten van Google.

2. Gebruik een sitemap

De sitemap van je website is een soort inhoudsopgave. Zoekmachines bekijken in de sitemap de structuur van je website. Zo zien zij welke pagina’s het belangrijkste zijn en welke moeten worden geïndexeerd. Zorg voor een sitemap die up to date is. Er zijn verschillende tools beschikbaar om een sitemap mee te maken en te updaten.

3. Test de snelheid van je website

Voldoet de snelheid van je site aan de richtlijnen van Google? Je kunt het testen met de Page Speed Test van Google. De test geeft weer op welke punten je goed en slecht scoort en houdt daarbij ook rekening met het apparaat waarop de site wordt bezocht. De laadsnelheid is ook voor de gebruiker natuurlijk erg belangrijk. Een trage site heeft een grotere kans op een hoog bouncepercentage.

4. Verwijder dubbele content

Google is niet blij met dubbele content op website. Kopieer en plak dus nooit zomaar teksten, zeker niet van andere websites. Staat er al dubbele content op je site? Dat los je eenvoudig op door de tekst te verwijderen en / of te herschrijven. Er zijn verschillende tools waarmee je snel kunt nagaan of er teksten zijn die vaker voorkomen op je site. Vergeet ook niet je meta titels en H koppen te checken op dubbele content!

5. Check je site op errors

Kijk eens in Google Search Console bij de crawlfouten. Je vindt daar een overzicht van alle errors, zoals 404 (niet gevonden pagina’s) en 500 (server) errors. Bezoekers die landen op een ‘niet gevonden pagina’ van je website klikken waarschijnlijk direct weer weg en hebben dus geen goede ervaring op je website.

6. Fetchen als Google

In Google Search Console kun je Google vragen je site te indexeren. Kies voor fetchen als Google in het menu aan de linkerzijde. Vul de URL in van de pagina die je net hebt aangepast en waarvan je wilt dat Google ernaar kijkt in. Die URL wordt vervolgens ingediend bij de index.

7. Optimaliseer je meta data

Door je meta data te optimaliseren kun je je doorklikratio (CTR) verbeteren. En het doorklikratio heeft effect op je ranking in Google. Dus hoe hoger je CTR, hoe sneller je zal stijgen in de zoekmachine. Zorg er dus voor dat je een aantrekkelijke titel en omschrijving geeft aan je pagina’s. En probeer mensen daarmee te overtuigen op jouw link te klikken in de zoekresultaten.

8. Controleer je backlinks

In Google Search Console vind je een overzicht van je backlinks. Backlinks zijn links vanaf andere websites naar jouw site. Deze links zijn belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie. Maar niet alle links hebben een gunstig effect op je ranking. Te veel links vanaf startgidsen kan bijvoorbeeld een nadelig effect hebben. Bekijk je lijst backlinks en ga na of er nog websites zijn waarop je een link zou kunnen laten plaatsen. Vergeet niet goed na te denken over de ankertekst van de link. Gebruik als ankertekst bijvoorbeeld een voor jouw site belangrijk zoekwoord waarop je graag gevonden wilt worden.